Luni-Vineri 09:00-20:00

Sindromul vertiginos- un fenomen din ce în ce mai des întâlnit

  • Acasa
  • Sindromul vertiginos- un fenomen din ce în ce mai des întâlnit
  • Acasa
  • Sindromul vertiginos- un fenomen din ce în ce mai des întâlnit

Vertijul (VPPB-Vertij Paroxistic Pozițional Benign) este o falsă senzație de mișcare în rotație, asociată cu tulburări de echilibru sau de mers, descrisă frecvent de pacienți drept o senzație de rotire sau că ”îi fuge pământul de sub picioare”.

Apariția vertijului (VPPB) se datorează unui exces de fragmente otoconiale libere în endolimfa vestibulului, care prin deplasarea lor la mișcările capului produc senzația de vertij (amețeală cu senzație de învârtire).

Mișcarea corpului este sesizată de către grăuncioarele de CaCO3 ( numite otoconii). Acestea  sunt recepționate de către receptorii pentru echilibru (celule cu cili din utricula, sacula, canale semicirculare), receptorii transmițând stimulul la nervul vestibular de unde este trimis la cerebel.

Dacă otoconiile se eliberează și se deplasează prin canalele urechii interne, pot provoca vertij (BPPV), receptorii transmițând semnale greșite.

Simptomele pacientului cu vertij

Forma ușoară – Vertijul  apare brusc, în episoade scurte și severe, în special dimineața. Este însoțită de greață, vărsături, urechi înfundate sau de diminuarea auzului. Pacientul cu vertij periferic este palid și transpirat și aproape întotdeauna are mișcări involuntare ale globilor oculari, orizontale, care dispar dacă pacientul fixează privirea.

Forma gravă – Vertijul poate fi de lungă durată, episoade severe pot să apară și în somn. Este însoțit de tulburări de vorbire, vedere dublă, parestezii, cefalee, astenie, mișcări necontrolate ale membrelor, iar mișcările globilor oculari sunt frecvent verticale și nu dispar la fixarea privirii.

ATENȚIE

Pentru a avea rezultate pozitive în recuperarea pacientului cu VPPB,  este esențială aplicarea tratamentului recuperator împreună cu tratamentul medicamentos.

Etapele recuperării pacientului cu vertij sunt:

Etapa 1

Tratament medicamentos- Consultație – medicul specialist neurolog/ORL, în vederea stabilirii tratamentului medicamentos

Etapa 2

Tratament de urgență – Eliminarea simptomelor – diminuarea stării de vertij prin manevre Epley, Dix, Semont, aplicate în sesiune de 10 ședințe de câte 30 min.

Etapa 3

Tratament recuperator – Recuperarea deficiențelor cervicale care au determinat apariția vertijului, aplicate în sesiuni de 10 ședințe.

Etapa 4

Tratament profilactic – Vertijul este o afecțiune care poate oricând să reapară astfel că se fac ședințe săptămânale de exerciții, stretching, elongații cervicale, masaj specific, cu rol de prevenție.

Manevra EPLEY

Manevra EPLEY este manevra de repozitionare canaliculara, repoziționarea otoconiilior și redobândirea echilibrului.

Această manevră este eficace la 90% din pacienți, se aplică în ședințe speciale doar sub îndrumarea unui specialist.

Autor

Kt. Alexandru Daniel Irimia

Toate tehnicile și informațiile oferite reprezintă munca depusă de-a lungul a peste 15 ani în recuperare cervicală.

Ai o nelămurire?

Nu ezita să ne contactezi, suntem aici pentru tine!

Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!

Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.

Formular Consultație