Vertijul Paroxistic Pozițional Bening (VPPB)

Vertijul este o falsă senzație de mișcare în rotație

Asociată cu tulburări de echilibru sau de mers, descrisă frecvent de pacienți, drept o “amețeală”. senzatie de rotire” sau că “îi fuge pământul de sub picioare„. Important este de remarcat faptul că episoadele nu durează mai mult de 30 secunde, dar sunt însoțite de stări de frică, panică și anxietate. Aceste stări sunt, cele care determină pacientul să se gândească la ce e mai rău, de la tumori intracraniene la atac cerebral, afecțiuni cardiovasculare, etc. Dar trebuie conștientizat că, deși episoadele de vertij trec, frica și panica pacientului constau în încercarea de a evita poziția declanșatoare de vertij.

Programul de reabilitare vestibulară cuprinde mobilizări pasive și pasiv-active ale zonei cervicale, masaj specific segmentar, exerciții proprioceptive de echilibru și coordonare, manevre SEMONT, Dix Hallpike, EPLEY de repoziționare a otoconiilor și tehnici de stretching și elongație cervicală

Pe toată durata aplicării manevrelor, capul pacientului va fi susținut de palmele specialistului pentru susținere și siguranță în mișcări.

Cum se procedează în cadrul Clinicii Alexandru:

Programul de reeducare posturală se aplică concomitent cu tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist

Mișcările de repoziționare, incluzând manevra Epley, manevra de eliberare Semont și Dix-Hallpike sunt foarte eficiente în tratamentul VPPB și se aplică de către specialist aproximativ 15 minute.

Scopul acestor manevre este de a scoate/elibera otoconiile – reziduurile de la nivelul urechii interne – detașate dintr-unul din canalele semicirculare.

Apariția vertijului

Se datorează unui exces de fragmente otoconiale, liberi în endolimfa vestibulului, și care prin deplasarea lor la mișcarea capului produc senzația de vertij.

Cum funcționează

Mișcarea corpului este sesizată de către grăuncioarele de CaCO3(numite otoconii). Mișcarea e recepționată de către receptorii pentru echilibru(celule cu cili din utricula, sacula, canale semicirculare), receptorii transmit stimulul la nervul vestibular de unde este trimis la cerebel.

Dacă otoconiile se eliberează

Se deplasează prin canalele urechii interne, acestea pot provoca vertij(BPPV), receptorii transmițând semnale greșite

Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!

Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.