Tipuri de hernie: hernia mediană sau paramediană
Hernia mediană posterioară este considerată cea mai periculoasă, deoarece ieșirea nucleului pulpos apare strict în mijlocul(median) discului intervertebral și este îndreptat către zona mediana a măduvii spinării. Astfel, distanța dintre hernie și măduvă spinării este cea mai scurtă.
Aceasta crește riscul Sindromului Mielopatic, sindrom de natură neurologică, ce afectează grav membrele și organele interne.
Dacă hernia mediană posterioară este localizată în regiunea cervicală, aceasta poate fi mascată de distonie vasculară vegetativă, manifestată prin simptome:
- Amețeli, dureri de cap
- Deficiențe de coordonare și echilibru
- Presiune intracraniană
- Zgomote în urechi(tinitus) sau ochi blurați
- În membrele superioare, regiunea centurii scapulohumerale, pot apărea senzații de amoțeală,parestezii.
Hernia de disc cervicală apare mai frecvent la nivelul
- C6-C7 (50%)
- C5-C6 (30%)
- Mai rar la nivelul C7-T1
- Foarte rar la nivelul C4-C5.
Mișcările de repoziționare, incluzând manevra Epley, manevra de eliberare Semont și Dix-Hallpike sunt foarte eficiente în tratamentul VPPB și se aplică de către specialist aproximativ 15 minute.
Scopul acestor manevre este de a scoate/elibera otoconiile – reziduurile de la nivelul urechii interne – detașate dintr-unul din canalele semicirculare.
Hernia foraminală
Formațiune protuberantă în spațiul foraminal intervertebral situat între corpul vertebral și apofizele sale cu o mică deviere spre dreapta sau spre stânga.
Este însoțită de cel mai puternic Sindrom de Durere
Dezvoltarea patologiei la nivelul coloanei vertebrale cervicale duce la „ciupirea„ rădăcinii nervoase, cauzând dureri în timpul mișcării mâinilor, senzație de arsură, amorțeală și slăbiciune musculară, amețeli, creșterea tensiunii arteriale, zgomot specific în urechi
Hernia extraforaminală
Sindromul clinic este produs prin compresia nervoasă și ganglionul la nivel cervical. Prezintă dureri radiculare, deficit neurologic și motor și sensibilitate în mai mult de 75% din cazuri.
În ceea ce privește tratamentul, pacienții se pot supune inițial unui management conervator, cu odihnă, analgezice și antiinflamatoare
Recuperarea herniei cervicale
Clinica Alexandru are construite protocoale terapeutice de recuperare bine sistematizate pentru hernii cervicale neoperabile, cât și postoperatorii.
Peste 90 % din herniile cervicale se recuperează în 6-8 săptămâni. Herniile cervicale operate (discectomiile și fuziunile cervicale) au o durată de recuperare până la 3-4 luni.
În ce constau procedurile de recuperare?
Procedurile de recuperare sunt aplicate gradual, pornindu-se de la cele mai puțin invazive metode. În primul rând este esențial repausul fizic și utilizarea, în pusee acute a unui guler cervical de tip Minerva.
În cadrul Clinicii Alexandru, protocoalele de recuperare sunt atent etapizate în funcție de simptomatologia fiecărui pacient. Se aplică tehnici de masaj occipital, suboccipital, supraoccipital, manevre de elongații ușoare, stretching cervical și exerciții specifice.
ATENȚIE, în perioada recuperatorie:
- Este interzis să ridicați greutăți mai mari de 2 kg
- Nu utilizați brațele excesiv
- Evitați expunerea la frig și umezeală
- Nu faceți mișcări bruște
- Folosiți guleul cervical, exceptând perioada de somn
Toate tehnicile și metodele de recuperare din cadrul Clinicii Alexandru reprezintă munca depusă de-a lungul a peste 15 ani în recuperare cervicală, astfel că rezultatele pozitive apar încă de la primele ședințe.
Hernie paramediană
Osteofite
Ramură nervoasă afectată
Disc intervertebral afectat
Măduva spinării
Vertebrecervicale (C1-C7)
Vertebretoracice (T1-T12)
Vertebre lombare (L1-L5)
Sacru (S1-5)
Coccis
Hernie foraminală
Ramură nervoasă afectată
Disc intervertebral afectat
Măduva spinării
Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!
Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.