Nevralgia Occipitală Sau Nevralgia Arnold
Nevralgia de nerv occipital- descrisă ca o durere unilaterală sau bilaterală paroxistică(evoluție bruscă, de mare intensitate), asemănătoare unui junghi, pulsatil, ca un șoc electric, continuă sau intermitentă, de obicei de scurtă durată.
Zona generatoare este în regiunea occipitală/ suboccipitală, de obicei iradiază spre vertex, regiunile frontale și orbitale. Unii pacienți raportează durere în spatele ochiului, în teritoriul inervației nervului trigemen. Pot apărea afectarea vederii, durere oculară, tinitus, amețeală, greață și nas congestionat.
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic. Sensibilitatea de-a lungul nervului occipital mare este detectată prin palpare.Presiunea ușoară sau percuția nervului (semnul Tinel) poate determina furnicături.
Sunt cinci puncte nonvsculare de compresie a nervului:
- Între mușchiul oblic inferior al capului și m semispinal
- Când nervul intră în m semispinal
- Când nervul iese din m semispinal
- Când nervul ascensionează în mușchiul trapez
- Când nervul transversează inseria trapezului la linia nucală
- Al șaselea punct este cel vascular determinat de compresia nervului de către artera occipitală
Nevralgia cervico-brahială
Nevralgia cervico-brahiala este caracterizata prin durere in umar si in partea de sus a bratului. Este determinata de inflamarea, compresarea sau iritarea unui grup de nervi din zona gatului (plexul brahial).
Este deseori confundata cu un atac de cord atunci cand este localizata in bratul stang.Aceasta afectiune apare cel mai des la oamenii care duc o viata sedentara sau care desfasoara o activitate „pe scaun”, cum ar fi sofatul sau munca de birou.Poate aparea si dupa exercitii fizice intense, dupa repaus indelungat, ridicarea unor obiecte grele in mod inadecvat.
Dominanta clinică este durerea, care poate apărea brusc sau lent, precedată uneori de durere în jurul gâtului,însoțită uneori și de amețeli. Durerea este localizată latero-cervical, spre membrul superior afectat, sau pe linia mediană și comportă mai multe aspecte
Durerea are caracter de arsură sau de ghiară, ce împiedică liniștea și somnul,explicată și prin modificări vasculare locale compresive. Ea iradiază în brațe până la degete, de obicei unilateral, și corespunde cu patologia unora din cei 7 nervi rahidieni, pe toate fețele brațului: anterioară, posterioară, externă, internă și în degete.
Uneori durerea nu are caracter chiar radicular, fiind difuză, poate iradia și spre ceafă, craniu, gât, omoplat, în coloana vertebrală toracală superioară, bolnavul ținându-și uneori coloana cervicală înclinată de partea bolnavă (torticolis).
Poate fi inconstantă ca intensitate, evoluând uneori în pusee paroxistice de mare intensitate.
Poate fi accentuată noaptea.
Tratamentul recuperator
În cazul nevralgiei cervico-brahiale, tratamentul recuperator, pe lângă tehnicile și metodele de recuperare cervicală, implică recuperarea întregului membru superior, omoplat, deltoid, braț, antebraț, mână, degete.
Specialiștii Clinicii Alexandru aplică metode specifice de masaj cevical și al membrului superior, manevre și manipulări, tehnici de distensie și elongații adaptate și exerciții de reabilitare, coordonare și echilibru. În funcție de istoricul și gravitatea afecțiunii, recuperarea nevralgiei cervico-brahiale poate dura 6-8 săptămâni.
Toate tehnicile și metodele de recuperare din cadrul Clinicii Alexandru reprezintă munca depusă de-a lungul a peste 15 ani în recuperare cervicală, astfel că rezultatele pozitive apar încă de la primele ședințe.
Nervul occipital mare
Nervul occipital mic
Marele nerv, auricular ramura posterioară
Zona iradiantă spre vertex
Zona iradiantă spre regiunea frontală și orbitală
Zona generatoare a nevralgiei
Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!
Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.