Simptomele spondilozei cervicale:
- Durerea cervicală agravată de mișcări
- Durerea localizată (membrele superioare, occiput, omoplați)
- Durerea temporală sau retro-orbitală (de la C1 la C2)
- Riditatea cervicală
- Paresteziile membrelor superioare
- Vertijul
- Tulburările de echilibru
- În cazuri mai severe, pot fi prezente sincopa, migrena sau pseudo-angina.
Complicații
Complicațiile spondilozei cervicale sunt mielopatia sau radiculopatia, deși hernia de disc, plexopatia( leziuni ale nervilor), boala de neuroni motori și alte afecțiuni pot cauza simptome asemănătoare.
Pozitivitatea semnului Hoffman este un indice important pentru diagnosticarea spondilozei cervicale. Schimbările senzoriale pot varia, însă tind să afecteze sensibilitatea mâinilor mai mult decât pe cea a picioarelor. Radiculopatia (compresia nervilor) întâlnită în spondiloza cervicală apare, de obicei, la nivelul vertebrelor C5-C7, deși pot fi afectate și celelalte vertebre.
Spondiloza cervicală are 5 stadii de evoluție
Spondiloza cervicală stadiul 1 - local
Este faza în care procesul de degradare începe la nivelul discului intervertebral, deci există fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune că în acest stadiu avem doar o discopatie.
Ca simptomatologie, în acest stadiu al spondilozei avem o durere care poate fi de mai mică sau mai mare intensitate, dar care e locală, doar la nivelul discului bolnav (discopatia). În această etapă, recuperarea este mai rapidă și mai ieftină. Dacă nu se întamplă acest lucru, boala avansează și se ajunge în următorul stadiu.
Spondiloza cervicală în stadiul 2 – miotonic
Este faza în care procesele degenerative cuprind două sau mai multe discuri intervertebrale, precum și structurile adiacente. Procesul depășește deci zona coloanei cervicale și cuprinde și musculatura paravertebrală, de aceea se numeste miotonic.
În acest stadiu al spondilozei durerea este de mai mare intensitate și cuprinde o zonă mai extinsă, de obicei coborând până la nivelul vertebrei C 7.
Spondiloza cervicală in stadiul 3- iritativ
În această etapă a spondilozei sunt afectați și nervii care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea crește în intensitate și se extinde spre regiunea umerilor. În acest stadiu apar noi afecțiuni și anume:
- Sindromul mușchilor scaleni
- Periartrita scapulohumerală
- Distonia neurovegetativă
- Sindromul Reino
- Hipertensiunea arterială
Spondiloza cervicală in stadiul 4- radicular
În acest stadiu, spondiloza cervicală se concretizează prin fenomenul de compresiune a rădăcinilor nervoase care pleacă de la acest nivel, ceea ce înseamnă că simptomalogia se răspândește pe toată zona care e enervată de rădăcina nervoasă respectivă.
Dacă e vorba de afectarea rădăcinilor nervoase de la nivelul C1 – C3, se dezvoltă Sindromul de Insuficiență Circulatorie
Spondiloza cervicala in stadiul 5- atrofic
În acest stadiu al spondilozei apar disfuncții trofice ale segmentului vertebral afectat. Cele mai complexe afecțiuni sunt:
- Radiculopatia cervicală, durerea de brat- brahialgia
- Sindromul fațetelor articulare
- Hernia de disc cervicală
- Stenoza canalului spinal cervical
- Osteoartrita
- Sindromul Aperturii Toracice
- Nevralgia arnold-nevralgia de nerv occipital
- Nevralgie cervicobrahiala
- Subluxatie cervicală
Toate tehnicile și metodele de recuperare din cadrul Clinicii Alexandru reprezintă munca depusă de-a lungul a peste 15 ani în recuperare cervicală, astfel că rezultatele pozitive apar încă de la primele ședințe.
Nervul occipital mare
Nervul occipital mic
Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!
Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.