Stenoza canalului spinal cervical
Stenoza spinală cervicală este produsă frecvent de modificările formei canalului spinal și apare, de obicei, la persoane de peste 50 ani. Datorită vârstei, se produc îngroșări ale țesuturilor care fac legătura între oase (ligamente), distrucții ale țesuturilor care învelesc oasele (cartilagii) și creșteri excesive ale extremităților osoase la nivelul articulațiilor. Toate aceste modificări pot duce la îngustarea canalului spinal (stenoza spinală).
Simptome
Multe persoane cu vârste peste 50 ani prezintă îngustări ale canalului spinal dar, cu toate acestea, nu prezintă simptome. Stenoza spinală cervicală nu produce simptome până când măduva spinării sau nervii nu sunt comprimați. Simptomele apar treptat într-o perioadă lungă de timp și includ:
- Rigiditate, durere sau amorțeli la nivelul gâtului, umerilor, brațelor, mâinilor sau membrelor inferioare
- Tulburări de echilibru
- Împiedicarea sau târșîirea picioarelor în timpul mersului
Recuperarea stenozei cervicale
Datorită faptului că această afecțiune implică afectarea sacului dural și implicit a măduvei vertebrale, procesul recuperator este de lungă durată (6-8 luni) și necesită o abordare specifică în funcție de istoric, anamneză și imagistică.
Specialiștii Clinicii Alexandru sunt pregătiți cu programe speciale de recuperare a stenozei cervicale, noninvazive și cu efecte pozitive pe termen mediu și lung.
Stenoza cervicală este o afecțiune complexă ce necesită tehnici specifice de masaj, manipulări și manevre de distensie, stretching și elongații, exerciții adaptate, aplicate pogresiv într-un interval de timp mediu/lung, astfel că pacientul trebuie să aibă multă răbdare.
Canal spinal îngustat
Canal spinal normal
Măduva spinării
Ramură nervoasă
Ramură dorsală
Spina transversală
Ganglion nervos
Nerv spinal(ram. ventrală)
Procesul articular inferior
Spina posterioară
Ligamentul galben(îngroșat și calcifiat)
Stenoză canal
Fațeta articulară superioară
Foramen vertebral(îngustat)
Stenoză laterală
Stenoza foraminală
Disc herniat posterolateral
Lig. Posterior longitudinal
Osteofite
Nucleu pulpos
Anulus fibrosus
Disc intervertebral
Ganglion simpatic
Ramura ventrală
Măduva spinării
Înțelegem că fiecare persoană este unică și fiecare pacient este diferit, asta ne face diferiți!
Înțelegem cu adevărat cât de unic este fiecare pacient și ne-am propus să oferim cea mai bună îngrijire de specialitate individualizată pentru fiecare pacient pe care îl vedem.